Burovorm+ geeft je enkele ergonomische tips om toe te passen op je thuiskantoor
1. Verschillende houdingen aannemen
In het kantoor zijn we vaak gebonden aan onze eigen bureautafel en werken we altijd in dezelfde houding. Het menselijk lichaam is echter ontworpen voor beweging. Om ervoor te zorgen dat we actief blijven, hebben we de mogelijkheid om voor verschillende werkzaamheden verschillende lichaamshoudingen aan te nemen.
> U bent niet gebonden aan een bureautafel. Maak gebruik van de mogelijkheid om van houding te veranderen, ook al is het maar tijdens een korte pauze van telkens 20 of 30 minuten.
> Kies voor de betreffende taak een geschikte lichaamshouding. Telefoneren kan even goed staand of lopend.
> Voor een tijdelijke houding, kan u ook even op de vloer of in een loungesofa zitten
2. Een ergonomische bureaustoel, de troon voor een goede lichaamshouding
Wanneer je voor een langere periode aan een bureautafel werkt, is een goede ergonomische stoel onmisbaar. Een bureaustoel moet je ook dusdanig kunnen instellen zodat je voeten vlak op de vloer kunnen staan en de hoek tussen onder- en bovenbeen 90° of meer bedraagt.
> Gebruik een ergonomische bureaustoel, let op uw lichaamshouding en vermijd eenzijdige zithoudingen.
> Sta elke 20-30 minuten op
> Gebruik de flexibiliteit van de bureaustoel en leun af en toe naar achteren
> Vermijd langere tijd stil te zitten
3.Uitrusting om de prestaties te verhogen en de houding te verbeteren
Kies het apparaat dat het beste bij u uw specifieke werktaken past. Voor het geconcentreerd werken aan een bureautafel gedurende een langere periode zijn een apart toetsenbord, een muis en een aparte monitor aangeraden.
> Om overmatige belasting te verlagen en nekpijn te vermijden, moet de rug recht worden gehouden en het hoofd licht naar voren gekanteld zijn
> Probeer zoveel mogelijk van daglicht te profiteren
4. Actief zitten om het lichaam in beweging te houden
Onderzoek toont aan dat een zittende levenswijze ziek maakt en de gezondheid op onherstelbare wijze kan beschadigen. Onze stofwisseling hangt sterk af van onze lichamelijke beweging. Op dat punt kunnen we van kinderen leren. Ze zijn bijna nooit in staat om stil te zitten. Die extra beweging zorgt voor een betere doorbloeding, hogere hersenactiviteit, meer effectiviteit en vitaliteit.
> Continu staan kan net zo schadelijk zijn als continu zitten. In hoogte verstelbare beweeglijke krukken maken een spontane en intuïtieve verandering van de houding mogelijk. De heupbewegingen houden de tussenwervelschijven fit en bevorderen de doorbloeding.
> Zelfs een barkruk in de keuken kan verschillende houdingen stimuleren: gewichtsverplaatsingen van de ene voet op de andere, leunen of even zitten, dat alles houdt ons actief.
> Beschouw de kruk als een geschikte, aanvullende zitgelegenheid voor verandering van de houding, echter niet als vervanging van een goede ergonomische bureaustoel met rugleuning.
Op zoek naar ergonomisch thuismeubilair? Contacteer ons via 03/411.06.06
Bron tekst: Sedus